De initiatiefnemers van ‘Hier in Europa’

‘Hier in Europa’ is een initiatief van Studio Europa Maastricht, onderzoeksbureau Dear Hunter en journalistencollectief Are We Europe. Het project wordt medegefinancierd door de Europese Unie, als onderdeel van de EU Protects campagne.

Studio Maastricht Europa

In de geest van het Verdrag van Maastricht lanceerden de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht in 2018 Studio Europa Maastricht. Met als ambitie om van Maastricht dé werk- en ontmoetingsplaats te maken voor gesprek, debat, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s.

We doen baanbrekend, maatschappelijk relevant Europa-onderzoek en organiseren inspirerende activiteiten voor een breed publiek. Dat doen we niet alleen, we verbinden initiatieven en partijen aan elkaar, met bijzondere aandacht voor het betrekken van de inwoners van Europa. We nodigen iedereen uit om met ons verder te bouwen aan het Europa dat met het Verdrag van Maastricht geschapen is.

Dear Hunter

Dear Hunter is een ‘cartopologisch’ onderzoeksbureau. Dat betekent dat we de opbrengsten van ons onderzoek vastleggen in de vorm van bijzondere, andersoortige kaarten en atlassen. Het zijn geen geografische kaarten, maar kaarten met specifieke, antropologische en symbolische informatie van een bepaalde plek. De kaarten geven nieuwe inzichten voor ruimtelijke, economische of culturele ontwikkeling. Ze vertellen de lokale verhalen die achter een plek schuilgaan.

Als ‘jagers’ doen we kwalitatief veldonderzoek waarvoor we ons volledig onderdompelen in de materie van een onderzoekssituatie. Meestal door een tijdje te wonen en leven in het ‘jachtgebied’. Bekijk hier onze eerdere projecten.

Are We Europe

Are We Europe is een pan-Europese media-organisatie die voorbij het nationale perspectief kijkt om het verhaal van Europa te vertellen. We onderzoeken met meer dan 750 jonge journalisten wat ons bindt en onderscheidt, in een voortdurende zoektocht naar wat het betekent om Europeaan te zijn. Vanuit alle uithoeken van het continent doen we verslag van onderbelichte vraagstukken, mensen en plekken.

Voor ‘Hier in Europa’ gaat Are We Europe aan de slag met een zelfontwikkelde innovatieve methode – de Story Design Sprint – om meeslepende multimedia-verhalen te maken binnen één week tijd. We werken hiervoor samen met een divers team met daarin journalisten en creatieve makers die uit Heer komen. Bekijk hier voorbeelden van eerdere projecten.

EU logo

Medefinanciering door de Europese Unie

‘Hier in Europa’ wordt medegefinancierd door de EU Protects campagne van de Europese Unie. Deze campagne gaat over ‘gewone helden’ van Europa. Mensen uit verschillende Europese landen die werken aan onze bescherming op vier gebieden: veiligheid, gezondheid, milieu en samenleving. De EU ondersteunt, verbindt en helpt deze helden om over grenzen met elkaar samen te werken en ons te beschermen.

‘Hier in Europa’ laat zien hoe de thema’s van de EU Protects campagne in de Maastrichtse wijk Heer en de (euregionale) omgeving beleefd worden. We gaan op zoek naar de lokale verhalen achter die grote thema’s. De verhalen die te vinden zijn op het kerkplein, in de buurtsuper of de voetbalkantine en daarmee relevant en interessant zijn voor een breed publiek: van de Heerdenaren tot beleidsmakers in Brussel.

Hoe werken wij samen aan ‘Hier in Europa’?

Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter gaan vier weken wonen in de wijk Heer, wat in juni hun ‘jachtterrein’ wordt. Om zoveel mogelijk lokaal en vanuit hun eigen leefsituatie met de Heerdenaren in contact te komen. In de periode daarvoor zijn zij al druk met het verzamelen van alle digitale inzichten over de rol van Europa in Heer en Maastricht.

Als Remy en Marlies al een paar weken op locatie zijn, sluit een lokaal en divers team van journalisten, foto- en videografen van Are We Europe in juni een week lang aan in Heer om de verhalen te verzamelen. Die verhalen zijn inzichten, oplossingen en antwoorden voor de Europese vraagstukken waarmee de bewoners en ondernemers te maken krijgen. We bundelen de verhalen tot bijzondere producties, voor op de website en als mini-expositie in Heer.

Studio Europa organiseert, samen met ondernemers uit Heer, op drie vrijdagen in september ‘bitterballendebatten’ voor de inwoners van Heer en omstreken. We gaan in gesprek over hoe Europa in het dagelijks leven in Heer speelt en wat we daarvan merken. Of juist niet. Er komen interessante gastsprekers - ‘lokale Europese helden’ - met wie jij zelf in gesprek kunt gaan.

Waarom Heer?

 

Met ‘Hier in Europa’ zijn we niet toevallig in Heer. Het is een wijk met een divers en eigen karakter en een sterke verbondenheid met de Euregio. De bus vertrekt er naar Aken, er zijn uitvalswegen naar België en Duitsland.

De diversiteit zien we terug in de bewoners, van oorspronkelijke Heerenaren tot nieuwe bewoners uit zowel de randstad als andere landen. En er is veel aandacht voor cultuur en tradities (denk aan de kermis, carnaval, processie, sportevenementen en optredens van de harmonie).

Kortom, een kenmerkende wijk voor de tradities en veranderingen die de stad Maastricht rijk is. Een plek waar we het lokale gesprek over Europa kunnen voeren.

‘Hier in Europa’ ook buiten de grenzen van Heer

De opbrengsten van ‘Hier in Europa’ zijn niet alleen interessant voor Heer, Maastricht en de Euregio, maar ook voor andere Europeanen, beleidsmakers, politici, wetenschappers en journalisten. Uit de regio, Nederland en internationaal. Want de onderwerpen spelen niet alleen in Heer maar ook in andere delen van het land en Europa. Met dit innovatieve project willen we een bijdrage leveren aan de kennis en ervaringen over de rol van Europa op lokaal niveau in Europa.