Bitterballendebatten

De naam zegt het al: bij deze debatten horen bitterballen en een informele setting. Nadat we ons online en lokale onderzoek in Heer hebben afgerond, gaan we als afsluiting van het project ‘Hier in Europa’ met elkaar in debat over de vraag: Hoe leeft Europa in Heer (of niet)? 

Je kunt je nu aanmelden voor de debatten! Lees verder voor meer informatie.

Europa komt naar Heer!

Op vrijdag 11, 18 en 25 september kunnen Heerdenaren, Maastrichtenaren en anderen inwoners uit de Euregio in gesprek gaan met (Europese) gastsprekers. De gastsprekers zijn ‘lokale helden’: experts, bestuurders en actieve burgers die werken aan Europa (bijvoorbeeld bij de Europese Commissie), maar die hun wortels hebben in Heer, Maastricht of de Euregio. Mensen die dus goed weten wat ‘Hier’ (in Heer) speelt als we het hebben over veiligheid, open grenzen en duurzaamheid en de brug kunnen slaan naar de rol van Europa.

Gratis toegang!

Tijdens deze gezellige debatten kunnen inwoners meer over Europa leren, met elkaar van gedachte wisselen, vragen stellen aan de gastsprekers en meediscussiëren. We nodigen alle inwoners van Heer en omliggende wijken uit!

De toegang is gratis en deze debatten worden mede mogelijk gemaakt door ontmoetingscentrum Aen de Wan en buurtplatform Heer. Meld je wel even van tevoren aan, zodat we weten voor hoeveel bitterballen (én vegetarische ‘bieterballen’) we moeten zorgen!

Aanmelden
Bitterballendebat #1

Veiligheid in een grenzeloze grensregio

Datum: 11 september 2020
Tijd: 16:00 – 17:00 uur, met borrel na afloop
Locatie: Ontmoetingscentrum Aen de Wan
Gastsprekers: Wil van Gemert, Adjunct-directeur van Europol | Annemarie Penn-te Strake, Burgemeester van Maastricht | overige sprekers binnenkort bekend
Moderator: Angèl Nijskens

Lees meer over dit thema

Heerenaren wonen in de Euregio, dat wil zeggen dat de Belgische en Duitse grenzen niet ver weg zijn. Hoe ervaren de bewoners van Heer het open-grenzen-beleid in Europa? Reizen zij vaak over de grens? En wonen er mensen in Heer die dankzij de open grenzen makkelijker naar Nederland konden komen? Hoe kijken zij aan tegen die grenzen? Open grenzen komen met veel voordelen, maar wat doet het eigenlijk met ons gevoel van veiligheid? Waarom geldt Zuid-Limburg als onveiligste regio van Nederland? Aan de andere kant blijkt uit statistieken dat steeds meer Limburgers zich veiliger voelen t.o.v. vorige jaren. Hoe helpt Europese samenwerking in deze verbetering? De gastsprekers gaan samen met nieuwe en oude bewoners van Heer en Maastricht het gesprek aan. Een onderwerp dat de komende jaren hoog op de politieke agenda zal staan. Stel al je vragen aan de gastsprekers!
Bitterballendebat #2

Green deal: de gevolgen van de duurzame transitie in Heer

Datum: 18 september 2020
Tijd: 16:00 – 17:00 uur, met borrel na afloop
Locatie: Ontmoetingscentrum Aen de Wan
Gastsprekers: Tjisse Stelpstra, Lid van de werkgroep “Green Deal Going Local” van het Europees Comité van de Regio’s | Gert-Jan Krabbendam, Wethouder Klimaat & Energie | Anne Lefevre, Locotuinen Maastricht | overige sprekers binnenkort bekend
Moderator: Angèl Nijskens

Lees meer over dit thema

De groene transitie staat hoog op de agenda in Brussel. Frans Timmermans had het al over een voorproefje van klimaatneutraal leven, nu de lucht tijdens de coronacrisis schoner is met het stilvallen van massaproductie. De Europese Unie wil koploper zijn en het goede voorbeeld geven, maar krijgt zij iedereen daar wel in mee? Hoe speelt dit thema in Heer? Leggen de bewoners massaal zonnepanelen op hun dak, eten ze alleen lokale en seizoensgebonden producten, of leeft duurzaamheid niet echt? Over deze en meer vragen gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van duurzame initiatieven uit Heer en Europese experts en bestuurders uit de regio. Stel al je vragen aan de gastsprekers!
Bitterballendebat #3

Open grenzen en flexibel ondernemerschap

Datum: 25 september 2020
Tijd: 14:30 – 15:30 uur, met borrel na afloop
Locatie: Ontmoetingscentrum Aen de Wan
Gastsprekers: Vivianne Heijnen, Wethouder Economie, (EU)regionalisering, Wonen en Sociale Innovatie | Jop Thissen, Limburg Leads | Jeroen Kusters, Elektro Weerts
Moderator: Angèl Nijskens

Lees meer over dit thema

Met haar vele winkels, zaakjes en cafés is Heer een levendige wijk met veel midden-en klein bedrijven, gerund en bezocht door lokale bewoners. Velen ondernemen over de landsgrenzen heen. Denk aan een keukenzaak die onderdelen uit Duitsland haalt of een Belgische klusjesman die klanten heeft in Heer. Toch zien we ook steeds meer zaken die sluiten. Na tientallen jaren sloot onlangs de sleutelmaker van Heer. Komt daar iets nieuws voor in de plaats of is het een teken dat de lokale middenstand het zwaar te verduren heeft? En hoe houden ze het hoofd boven water in de coronacrisis? Een probleem dat ook in andere regio’s in Europa speelt. Hoe ziet ondernemen ‘na coronatijd’ eruit? Wat kan Brussel doen en wat doet de EU al (denk aan het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)? Hoe denken de Heerenaren hierover? Wat merken zij er zelf van?